Olika pulszoner

När du har räknat ut din vilopuls och maxpuls tar du maxpulen minus vilopulsen för att få fram ditt pulsspann. Detta använder du dig av för att kunna jobba med en bestämt intensitet. Säg att du vill jobba med 60 procent av din maxpuls då tar du:
0,6 x pulsspannet = X antal slag
Lägg sedan till vilopulsen:
X antal slag + vilopuls = den puls du ska ligga på för att jobba med 60 procent av din maxpuls.

Det kan verka jobbigt att räkna ut dessa värden, men du behöver bara göra det en gång och skriva ner dem så vet du hur du ska träna. När du sedan fått bättre kondition gör du om beräkningen.

Beroende på vad du tränar och vad dina mål är följer här fyra olika zoner att jobba i med din puls.

Lågintensiv träning 50-60 procent av din maxpuls
Behaglig träning och lämpar sig för de som inte har tränat på länge, är kraftigt överviktig eller genomgår någon form av rehabilitering.

Kroppen använder både fett och kolhydrater som energikälla.

Medelintensiv träning 60-70 procent av din maxpuls
På denna nivå kan du fortfarande prata och det känns rätt så behagligt. Genom regelbunden träning på denna nivå förbättras ämnesomsättningen. Det är därför en bra nivå för den som vill gå ner i fettvikt.

Kroppen använder ännu mer energi från både fett och kolhydrater som energikälla.

Medel-högintensiv träning 70-80 procent av din maxpuls
Flåsig nivå som är bra för dig som vill förbättra din kondition. Här känns det ansträngande att jobba. Det blir betydligt mer träning av hjärt-lungsystemet än vad det är i de första två nivåerna.

Mer kolhydrater än fett bränns. Men det totala uttaget är ändå större än de tidigare nivåerna, så du blir av med fler kalorier.

Högintensiv träning 80 procent och uppåt av din maxpuls
Denna nivå är för de som har tränat ett tag och är på en bra nivå konditionsmässigt. Här förbättras din syreupptagningsförmåga och dina muskler lär sig att använda syret så effektivt som möjligt vilket gör att du samlar på dig mindre mjölksyra i musklerna.

På den här nivån går det inte att ligga så länge tidsmässigt eftersom du drar på dig mjölksyra. Det är bra att använda denna nivå i intervallträning för att kunna ligga längre tid på denna nivå.

Mest kolhydrater används på denna nivå.