Din puls

Vad är puls?
Pulsen är det antal slag som ditt hjärta slår per minut. Vårt hjärta har som uppgift att pumpa runt blodet i kroppen. I blodet finns syre som transporteras till musklerna. Och det är när hjärtat dras samman för att pumpa ut blod som vi känner ett pulsslag.

När vi blir mer tränade klarar hjärtat av att få ut samma mängd blod med färre slag eftersom hjärtat blir starkare. Detta innebär att en sänkt puls i vila är ett tecken på att du har fått bättre kondition. Ett annat tecken är att det går snabbare att komma ner i puls efter en aktivitet.

Vilopuls
Vilopulsen är den puls du har när din kropp är i vila. En normal vilopuls är på mellan 40 och 60 slag.

För att få reda på din vilopuls bör du ta den varje morgon precis när du har vaknat och innan du har klivit upp. Helst ska du ha vaknat av dig själv så att du inte har blivit stressad av en väckarklocka. Sätt pek- och långfingret mot halspulsådern vid sidan av strupen på halsen. När du hittat pulsen räknar du antalet slag under en minut. För att få så rätt resultat som möjligt bör du ta pulsen under en veckas tid och välja den lägsta siffran som din vilopuls.

När du sedan vet din vilopuls är det bra att ta den med jämna mellanrum. Om den helt plötsligt är runt 10 slag över ditt normala värde kan du vara övertränad eller ha en infektion i kroppen. Då bör du ta det lugnt med träningen.

Maxpuls
Din maxpuls är det maximala antalet slag som ditt hjärta kan slå varje minut. När du blir äldre sänks din maxpuls, men genom regelbunden träning kan du bromsa sänkningen så att den sker långsammare.

Maxpulsen är individuell och beror på arv. Detta har ingenting att göra med hur vältränad du är.

Du kan göra ett maxpulstest på en klinik, med en personlig tränare eller själv med en pulsklocka. Dessutom finns det en formel att utgå ifrån. Tyvärr så stämmer den oftast inte eftersom din maxpuls kan ligga betydligt lägre eller högre, men det är i alla fall något att utgå ifrån till en början.

Maxpulsformel: 226 minus ålder för kvinnor, 220 minus ålder för män. Siffran du får fram blir din maxpuls.