K |
|||||
Kontrahera |
Dra ihop sig | ||||
Koncentrisk fas | När muskelns ursprung och fäste närmar sig varandra och det är som jobbigast i rörelsen |
||||
Kulled | En ledtyp som finns i axeln och höften | ||||
Korta ben | En skelettform | ||||
Kapillär | De minsta blodkärlen där utbytet av gas och näring sker | ||||
Kammare | Det större rummet där blodet pumpas ut från hjärtat | ||||
Kolhydrat | Ger 4 kcal per gram kolhydrat och finns i bland annat socker, pasta, bröd och frukt | ||||
Kostfibrer | Behövs för att tarmarna ska kunna arbeta och det finns i råg, fullkornsmjöl, bröd med hela frön i, linser, rotfrukter, frukt och grönsaker | ||||
Kondition | Ett mått på hur effektivt din kropp kan ta upp och utnyttja syre i de arbetande musklerna | ||||
KAT-metoden | (Kontraktion, avslappning, töjning) = inta ett ytterläge och håll i cirka 15 sek, spänn muskeln i 10 sek, slappna av i 10 sek, hitta ett nytt ytterläge lite längre ut |