Grundläggande kostlära

Kroppen behöver kontinuerligt fylla på sitt energibehov i form av kolhydrater, fett och protein samt sitt näringsbehov av vitaminer och mineraler.

Hur mycket man behöver äta varje dag skiljer sig från person till person och beror på hur kroppen är skapt och hur mycket aktivitet som utförs.

Det finns en grundomsättning som kräver energi för att hjärtat ska slå och nervsystemet och ämnesomsättningen fungerar. Denna energi behövs även om vi bara ligger stilla hela dagen. Därefter behövs mer eller mindre energi beroende på hur mycket vi rör på oss varje dag. För barn och ungdomar som växer och för gravida kvinnor behövs även energi till tillväxthormonerna.

Vid förbränning ger:
1 g kolhydrat = ca 4 kcal
1 g protein = ca 4 kcal
1 g fett = ca 9 kcal
(1 g alkohol = ca 7 kcal)

Kolhydrater
Detta anses vara idrottarens viktigaste energikälla. Finns i socker, stärkelse och kostfibrer och vi hittar den i vanlig basmat som potatis, pasta, bröd, ris och frukt. I kroppen lagras energin i muskler och levern och den transporters i kroppen som glukos.

Protein
Detta är kroppens byggmaterial. Finns i kött och baljväxter och lagras som en aminosyrapool och transporteras som aminosyra. Det finns 20 olika proteiner varav 8 är livsviktiga.

Fett
Detta är koncentrerad energi och är kroppens energiförråd. Dess funktion är att smörja leder, skydda inre organ och se till att nervsignalerna går fram. Det är dessutom nödvändigt för de fettlösliga vitaminerna.

Energiprocent E%
Detta är hur stor del av den totala energin som bör komma från kolhydrater, protein och fett. För en normal person rekommenderas:
10-15 E% fett
25-30 E% protein
55-60 E% kolhydrater.

... läs om Vitaminer och Mineraler i nästa avsnitt ...